keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Älä laihduta!

Joskus teini-iän kynnyksellä mä keksin jostain kumman syystä että mun pitää laihduttaa. Siitä eteenpäin kuvittelin vuosikausia että laiha ihminen = kaunis, tehokas, aikaansaava, hyväksytty. Määrittelin hyvinvoinnin sen mukaan mitä vaaka näytti. (Ja vieläpä aika nurinkurisella tavalla) Tai oikeastaan määrittelin kaiken muunkin sitä kautta. Mitä vähemmän, sen parempi.

En taida olla ainut, joka on joskus sortunu tällaseen ajatteluun. Mistä tää oikein kertoo? Kuka asettaa näitä oletuksia? Media? Yhteiskunta? Me itse? Siis eihän painolukemat tai vaatekoko kerro ihmisestä itsestään oikein mitään. Vaaka tai mittanauha ei voi mitata sitä millainen olen ihmisenä tai mitä osaan ja mihin pystyn. Eikä laihuus oikeastaan ole edes hyvä terveyden mittari. Päinvastoin siitä on ollu monenlaista ongelmaa kun kroppa ei toimi niinku pitäis. Sitäpaitsi jatkuva laihduttaminen/ diettillä olo oli aika tylsää elämää. Mihinkää ei voinu mennä ettei mee dieetti pilalle. Ja sehän meni pilalle melkein mistä vaan mitä en ollu suunnitellu. Ja sillä dieetillä piti olla jatkuvasti. Luulin että yks herkuttelukerta voi tehdä musta läskin.

Onneks nuo ajat on takana ja noille ajatuksille voi lähinnä nauraa. Miten muka yks keksi voi pilata koko elämän? Hei jos yks lenkki ei tee susta laihempaa ni miten vaikka joku keksi tekis susta läskin? Mulla ei oikeesti koskaan ole ollu ylipainoa, joten vois ajatella et tänään veitettävä älä laihduta -päivä koskee vaan mua ja muita jotka on jo laihoja tai normaalipainosia. Kyllä se koskee ihan kaikkia. Laihduttaminen ja dieetillä olo ei yleensä tuo mitään pysyvää. Jokainen varmaan tietää mitä käy kun sen kitudieetin lopettaa. Laihduttamisen sijasta kannustaisin muuttamaan elämäntapoja yleisesti. Laittamaan ne perusasiat kuntoon ruokavaliossa. Sillon ei maailma kaadu niihin häihin tai synttäreihin.

Mulle älä laihduta -päivä merkitsee terveitä elämäntapoja ja ennen kaikkea sitä että tykkää itsestään just sellasena kun on. Olipa minkä kokonen tahansa, iso tai pieni tai siltä väliltä. En anna enää minkään ulkopuolisen tahon määrittää millon voin tykätä itsestäni, ja aion tykätä tästä kropasta just nyt vaikka siinä jonkun mielestä oiskin parantamisen varaa. (Tällä hetkellä liian pieneksi jotkut sanoo, mutta tiedän itse että voin hyvin.)

Siitähän se kaikki lähtee. Hyväksy itses ja opettele tykkäämään itsestäs. Ehdoitta. Älä anna muiden määrittää sopivaa kokoa sun hyvinvoinnille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti